Bouwochtend met kluspakes Burggraaff

Bedrijfsbezoek Sint Maartenschool

Op dinsdag 19 maart 2013 heeft voor de tweede keer dit jaar een groep leerlingen van de Sint Maartenschool te Bolsward kennisgemaakt met de bouw, bij Bouwbedrijf Burggraaff. 

’s Ochtends kregen de 27 leerlingen van groep 7a een interactieve voorlichting van Henk Brander. Aan de hand van zijn levenservaring en kennis over de bouwwereld beantwoordde hij in anderhalf uur alle vragen die ze samen op het bord hadden geschreven. Volgens docent Sjors Visser waren de kinderen erg betrokken en letten ze goed op. ‘De reacties varieerden van leuk tot heel leuk tot fantastisch.’ verklaart hij. ‘Het motto ‘Bouwen moet een feestje zijn’ is bij de leerlingen zeker overgekomen.’ De gastles sloot ook goed aan bij het Directe Instructiemodel wat de Sint Maartenschool hanteert. ‘Bij deze lesmethode werken wij iedere les doelgericht, Henk bevestigde in zijn verhaal dat het belangrijk is om de doelen in je leven na te streven.’

Van 10 tot 12 uur mochten de enthousiast gemaakte kinderen zelf de handen uit de mouwen steken in de werkplaats van Burggraaff. Daar stonden drie oud-werknemers, kluspakes in eigen bewoording, klaar om ze te begeleiden. Siebelt van der Bijl, Klaas Ypma en Kor Wielsma vinden het prachtig om tijdens hun pensioen betrokken te blijven bij het bedrijf. ‘Dat houdt je van de dyk,‘ vertelt Klaas. ‘Die kinderen vinden het prachtig, daar doen we het voor’.

De klas werd in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg een rondleiding door het kantoor, om ze een indruk te geven van het proces achter een bouwwerk. Vooral de bubbels-screensaver van Wybe Douwe Cnossen was erg interessant. In de kantine mochten ze onder het genot van een glas fris een stapel bouwtekeningen bestuderen. De tweede groep was ondertussen in de werkplaats een gereedschapskistje aan het timmeren. Klaas Ypma: ‘Sommige kinderen hebben dat zo voor elkaar, anderen geven aan dat ze het helemaal niks vinden. Dat zijn meer de kantoortypes.’ De derde groep was een muurtje aan het metselen. ‘De ene is nog fanatieker dan de ander, hoor!’ Ook de meiden waren erg enthousiast, er was zelfs één die er op knieën bij zat. Klaas vertelde dat de kinderen het vooral mooi vonden om het gemetselde muurtje weer af te breken. ‘Die mochten ze lekker kapottrappen. Maar daarna moesten de stenen natuurlijk wel weer schoongemaakt en opgeruimd worden!’ Na afloop mochten de leerlingen hun zelfgemaakte gereedschapskistje meenemen, om thuis lekker verder te klussen.

Vandaag was niet de eerste keer dat Burggraaff een bedrijfsbezoek met een basisschool organiseert, dit doen ze al circa 8 jaar. In april vindt er dit jaar voor de derde keer een evenement plaats met een klas van de Sint Maartenschool. Eerder zijn er soortgelijke initiatieven geweest met basisscholen uit Makkum. Henk Brander bezoekt geregeld basisscholen en MBO-opleidingen om lezingen te geven. “Er is voor iedereen een plaats in de bouw, van laag- tot hooggeschoold. Het leuke van de bouw is ook dat je op feestjes altijd een gespreksonderwerp hebt. Iedereen heeft namelijk wel iets met de bouw, van interieurstyling tot technische detaillering. Wij willen dat gedachtegoed met dit soort initiatieven stimuleren.”

De foto’s zijn te vinden op de facebookpagina van Burggraaff. Lijkt het u ook leuk om een soortgelijk evenement te organiseren? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer info of een
afspraak maken?

Neem vrijblijvend
contact op met
bouwmeester
Henk Brander
Vertel uw verhaal aan Henk!

© 2022 Burggraaff Bolsward. Alle rechten voorbehouden | Disclaimer